Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

Ochrana osobních údajů - GDPR

Splňujeme veškeré zákonné povinnosti vyžadované platnou legislativou, zejména zákonem o ochraně osobních údajů a GDPR

Kompletní znění podmínek na ochranu údajů naleznete zde >

  1. Úvod
  2. Rady a tipy
  3. Návody, rady a tipy
  4. Jahody - královské ovoce a jeho varianty uskladnění

Jahody - královské ovoce a jeho varianty uskladnění

Okouzlující svou vůní, chutí i vzhledem, to jsou jahody, ovoce, které se odpradávna nazývá královské. O jejich dnešní podobu se zasloužil v polovině 18. století zahradník francouzského krále Ludvíka XV., když zkřížil dvě odrůdy velkoplodých jahod. V podobě různých kultivarů tyto jahodníky pěstujeme dodnes, a s velkou oblibou pro chuť jejich plodů.

Červen – sezóna jahod

V sezoně jahod, která u nás nastává obvykle v polovině června, kdy ovšem dozrávání velmi závisí i na počasí, si všichni toužíme uchovat tuto červenou dobrotu i na dobu, kdy už bude dávno po sezóně jahod. Jaké způsoby uskladnění jahod se nám tedy nabízí?

Mražení jahod

Nejsnazším způsobem, jak dlouho uchovat jahody, je jejich zmrazení. Pro zmrazení vybírejte pevné a neotlučené jahody. Po odkrojení stopky je ukládejte do plastového cedníku. Opatrně je omyjte pod studenou vodou. Následně je rozložte na tácek a nechejte jahody oschnout. Mokré jahody by k sobě přimrzaly a špatně by se pak před upotřebením od sebe oddělovaly. Připravte si plastovou vaničku nebo dózu, do které budete jahody po jedné opatrně vkládat, abyste je nerozmačkali. Takto mražené jahody pak můžete dobře využít pro naplnění tvarohových knedlíků. Můžete je ovšem ukládat i do igelitového sáčku, ty se pak budou hodit například do smoothie, na pyré a do koktejlů. Nakonec jahody i s obalem neprodyšně uzavřeným vložte do mrazáku.

Sušení jahod

Další variantou, jak připravit jahody na dlouhodobé uskladněné, je jejich sušení. Jahody nejdříve opláchněte pod vodou, nechejte okapat a odkrojte vršek. Pak jahody nakrájejte na 8 mm široké plátky. Sušte je přibližně 7 – 15 hodin při teplotě 57°C. To, že jsou jahody správně usušené, poznáte podle toho, že jsou tuhé a trošku lepkavé.

Kandování jahod

Možná vás překvapí, že i když jahody řadíme mezi měkké ovoce, můžeme je i kandovat. Na rozdíl od kandování tvrdého ovoce se jahody nevaří. Uvařte si pouze cukerný roztok, kde na 1 kg jahod použijete 1 litr vody a 2 kg cukru. Roztok musí projít varem. Jahody do něj vložte na 24 hodin a nechejte je proslazovat. Následujícího dne jahody z roztoku vyndejte, roztok opět povařte a ovoce do něj vložte zpět. Tento postup opakujte každý den během jednoho týdne. Ovoce nakonec obalte v práškovém cukru a ještě dosoušejte v otevřené troubě.

Jahodový likér

Zajímavou alternativou, jak uchovat co nejdéle příjemnou chuť jahod, je vyrobit si z nich jahodový likér. Budete na něj potřebovat 1 kg jahod, 1,5 litru 12% smetany, 3 balíčky vanilkového cukru, 100 g cukru pískového a 300 ml 75 % lihu. Smetanu nejprve povařte s cukrem, cca 5 minut. Pak očistěte jahody, rozmixujte je společně s vanilkovým cukrem a vmíchejte do smetany. Vše znovu přiveďte k varu a několik málo minut znovu vařte. Po vychladnutí do směsi vmíchejte líh a vše slejte do neprůhledných lahví. Pak je potřeba nechat likér v chladnu uležet alespoň 2 týdny.

-----

Hnojiva pro jahody si vyberte zde: Natura hnojivo pro jahody 1,5 kg | Floria Organominerální hnojivo pro jahody a drobné ovoce 2,5 kg | Kompletní sortiment hnojiv Kristalon 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
ZAHRADNÍ NOVINKY DO E-MAILU
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách ze světa zahrad a hobby. Rozesíláme max. 2x za měsíc.

 

 

Provozovatel shopu: Michal Kudrna, Karla Veselého 587, 29306 Kosmonosy tel: 603 203 461, michal@svet-travniku.cz

IČO:76077161, DIČ: CZ7411300952, Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

Copyright © 2000 – 2019

www.svet-travniku.cz


 

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz